Ce să faci atunci când copilul tău refuză să mănânce?

Creată 11.08.2024
Când nu ai acasă un adevărat mâncăcios, cu toții cunoaștem acea luptă cu copilul care nu vrea deloc să mănânce. Tot ce îi pregătești cu dragoste este refuzat, nimic nu îi place, scuipă piureurile sau alte alimente. Și nervii tăi sunt întinși la maximum, nu știi ce să mai faci. Apar tristețea, furia, reproșurile și frica. Cum să faci față, așadar, unui copil mofturos? Este aceasta o situație normală sau poate un semn al unei probleme?

De ce nu mănâncă copilul?

Cu siguranță nu ar trebui să ne frământăm prea mult din cauza asta; prima greșeală ar putea fi a noastră. Trebuie să îi dăm copilului timp să se obișnuiască cu mâncarea. Faptul că nu acceptă mâncarea acum nu înseamnă că săptămâna viitoare nu poate fi diferit. Fiecare copil mănâncă și începe diferit. Nu comparați deloc. Dacă copilul crește și se dezvoltă, nu este o problemă că momentan nu îi place atât de mult mâncarea, iar copilul prietenei mănâncă orice. În curând va fi mai bine. Rămâneți mai degrabă calm și nu vă stresați pe voi sau pe copil.

 

Nu renunțați

Perioada de opoziție și introducerea alimentelor solide este o perioadă dificilă. În această perioadă, nu tuturor copiilor le plac imediat alimentele oferite, iar în perioada de opoziție, adesea refuză și ceea ce le plăcea deja. Dar nu renunțați și nu cedați. Oferiți mâncare încet și treptat, în fiecare zi. Dacă în loc de o masă normală, îi oferiți copilului doar o chiflă sau o prăjitură, pe care și-a impus-o cu încăpățânare, s-ar putea să vă creați o problemă. Copilul va insista apoi să aibă un meniu foarte restrâns. Dar dacă nu cedați, copilul va realiza că furia nu-l ajută și în curând va uita aversiunea față de mâncarea oferită.

 

Nu forțați copilul cu mâncarea

Vreți ca micuțul vostru să mănânce? Transformați masa într-un ritual plăcut și insuflați-i ideea că masa trebuie să fie o plăcere.

 

Nu stresați copilul cu un farfurie plină, dacă știți că nu o va mânca. Să puneți în fața lui o farfurie plină, despre care știe că nu o va termina și pentru care va fi mustrat ulterior, este o greșeală. Potrivit experților, copilul este deja speriat înainte de prima lingură.

 

Dacă copilul refuză un aliment important, de obicei nu este vorba de un refuz total. Potrivit nutriționiștilor, putem încerca un echivalent. Dacă nu vrea lapte – încercăm cacao, dacă nu vrea fructe – încercăm suc, iaurturi sau brânzeturi decorate cu imagini atrăgătoare. Cu puțină imaginație, veți reuși.

 

Uneori copilul refuză inconștient un aliment care poate reprezenta pentru el un alergen potențial.

 

Nu trebuie să chinuim sau să deranjăm copilul cu mâncarea. Când ne jucăm cu el, terminăm jocul și mergem să ne spălăm pe mâini și să mâncăm. Masa ar trebui să fie un ritual social pentru copil și exact asta este. Copilul nu vrea să mănânce singur.

 

Nu va muri de foame

Nu vă temeți că copilul vostru nu va cere mâncare. Dacă îl veți alerga, țipați, amenințați sau șantajați, nu veți face din el un mâncăcios și mai degrabă îi veți face mâncarea neplăcută. Cu siguranță, copilul vostru nu va muri de foame. Dacă nu mănâncă micul dejun, va mânca gustarea, dacă nu mănâncă gustarea, va mânca prânzul sau cina, dar cu siguranță, dacă nu îi este foame, nu suferă de foame. Și orice copil va simți foame, credeți-mă, chiar dacă nu pare, va mânca.

 

Nu-l forțați, dar nici nu cedați

Din aceasta reiese, iar experții recomandă, să nu cedăm niciodată și să nu oferim alternative sau dulciuri. Mâncarea refuzată nu trebuie impusă copilului, ci mai degrabă motivați-l și oferiți-i mâncarea din nou altă zi, fără comentarii inutile. Dar nu insistați. Forțarea copilului la masă îi întărește aversiunea, iar mâncarea devine asociată cu experiențe neplăcute și cu siguranță nu îi va plăcea astfel. Evitați și comentariile negative. Masa trebuie să fie pentru copii o experiență plăcută asociată cu voi, așa că bucurați-vă de ea împreună și aveți răbdare. La urma urmei, și pentru noi mâncarea este o experiență și o plăcere, nu doar o simplă hrană