Cum să înveți copilul să folosească olita?
Renunțarea la scutece trebuie programată
Nu vă grăbiți! Chiar dacă rudele mai în vârstă vă povestesc că atunci când aveau copii, îi puneau pe oliță de îndată ce puteau să stea și copiii erau fără scutece chiar de la un an. Acum nu este neobișnuit să vezi un copil de peste trei ani cu scutece. Nu există o vârstă universală pentru a învăța copilul să folosească olița. Copiii au un ritm diferit de dezvoltare fizică și psihică.
Puteți începe din momentul în care copilul poate să stea și să-l încurajați să folosească olița. Copilul trebuie să fie sigur că îl veți ajuta de fiecare dată când are nevoie. Observați când copilul poate reține o cantitate mai mare de urină și o elimină dintr-o dată. Acest lucru se poate observa ușor după starea scutecelor. În acest caz, sfincterul urinar funcționează bine și reține un volum mai mare de urină. Un alt semn că este momentul potrivit pentru oliță este atunci când copilul înțelege și poate răspunde la instrucțiuni simple.
Nu comparați cu alți copii
Respectați dezvoltarea individuală a copilului dumneavoastră. Nu vă ghidați după cum sunt alți copii în jurul vostru și mamele lor vă sfătuiesc cum să renunțați la scutece și când să folosiți olița. Există multe metode și fiecare copil preferă ceva diferit. Dacă vă ghidați după metodele obișnuite, se poate întâmpla ca, dacă începeți prea devreme, copilul să refuze olița și tot ce este legat de aceasta.
Majoritatea copiilor nu controlează eliberarea voluntară înainte de 12 până la 18 luni. Primele semne că sunt pregătiți pentru învățare încep să apară între 18 luni și doi ani, dar nu este neobișnuit ca unii copii să nu stăpânească olița nici la trei ani. Cum să învățați un copil de doi ani să folosească olița? Puteți, de exemplu, să-l lăsați să-și aleagă singur olița pentru a avea o relație pozitivă cu aceasta.
Cum să alegi olița potrivită
Acum știți de când să puneți copilul pe oliță, micuțul dumneavoastră este la vârsta în care copiii pot sta, și vă gândiți cum să-l învățați să folosească olița pentru a obține cel mai bun rezultat? Luați copilul cu voi la cumpărături și lăsați-l să-și aleagă singur. Alegeți olița pentru băieți, olița clasică sau olița muzicală după imagini.
Olița trebuie să aibă dimensiunea potrivită, copilul ar trebui să se așeze confortabil pe ea, astfel încât să aibă picioarele sprijinite pe pământ. Olița trebuie să fie, de asemenea, suficient de stabilă. Olița pentru băieți ar trebui să aibă o margine frontală ridicată pentru a evita murdărirea accidentală a împrejurimilor. Partea din spate a oliței ar trebui să ofere suficient sprijin pentru spate. O alegere ideală este olița din plastic, ușor de transportat și de întreținut. Este importantă și alegerea unei culori preferate. Copilul ar trebui să o vadă, pentru a ști că este mereu disponibilă. Nu ezitați să cumpărați mai multe olițe.
Unii copii nu vor să folosească olița și preferă direct toaleta ca adulții. În acest caz, cumpărați un reductor de toaletă pentru copii și un scăunel pentru picioare.
Olița nu este o jucărie
Merită să începeți încet, copilul trebuie să se obișnuiască cu olița. Dacă îi este frică de oliță, nu este încă momentul potrivit pentru a pune copilul pe oliță. Așteptați și încercați din nou după o perioadă de timp.
Nu împrumutați olița copilului pentru joacă și nu o folosiți ca scaun. Când copilul stă pe oliță, nu ar trebui să se joace cu jucării, să se uite la desene animate sau să răsfoiască cărți. Puteți folosi jucăriile doar pentru a-i arăta copilului că păpușa sau plușul preferat folosește olița.
Introduceți o anumită rutină, copiii au nevoie de regularitate. Încercați să observați momentul ideal când copilul ar trebui să meargă la oliță și puneți-l pe oliță la acea oră. Momentele potrivite pot fi, de exemplu, după masă, înainte și după somn, înainte de o plimbare sau altă activitate. Nu uitați de învățarea prin imitație. Când copilul merge la toaletă cu voi, arătați-i cum să elimine. De obicei, băieții merg cu tații și fetele cu mamele.
Lăudați, dar nu pedepsiți
Pentru utilizarea corectă a oliței, copilul merită lăudat. Pentru copii, aceasta este cea mai bună motivație. Dacă se întâmplă un accident, nu vă supărați pe copil și nu evaluați negativ ceea ce s-a întâmplat. Nu-l ridiculizați niciodată sau să-l pedepsiți, pentru că s-ar putea ca copilul să asocieze eliminarea cu batjocura și pedeapsa și să saboteze încercările de a folosi olița.
Chiar dacă copilul nu mai poartă scutece de mult timp, se poate întâmpla să nu reușească să spună sau să ajungă la timp. Părinții trebuie să fie pregătiți pentru astfel de situații și să aibă la îndemână o schimbare de haine pentru copil. De asemenea, ar trebui să simplifice lucrurile pentru copil, alegând haine practice, ușor de dezbrăcat și îmbrăcat. Mai multe nasturi, închideri decorative, bretele și altele ar trebui lăsate pentru mai târziu.
Somnul nocturn fără scutece poate aștepta
Nu încercați să antrenați copilul să doarmă fără scutec în același timp cu antrenamentul pentru oliță. Pentru a rezista întreaga noapte fără să ude patul, este necesară o maturitate mult mai mare, în special a sistemului nervos central. Este recomandat să antrenați sfincterul prin reținere și eliberare în timpul urinării, dar nu treziți copilul noaptea pentru a-l pune pe oliță. Copilul ar trebui să se poată trezi singur pentru a merge la toaletă. Un semnal că ar trebui să încercați să doarmă fără scutec este când scutecul este uscat timp de cel puțin cinci nopți. Din nou, regula este să nu vă grăbiți, unii copii trebuie să poarte scutec noaptea până la cinci ani. Multe copii îl poartă doar ca măsură de siguranță.
Dacă doriți să încercați altceva, inspirați-vă de la indieni
În America de Nord, unele triburi de indieni aveau obiceiul să lase copilul să-și facă nevoile oriunde dorește până la vârsta de doi ani. La doi ani, copilului i se explica unde și cum să meargă când are nevoie să elimine și copilul dobândea astfel controlul conștient al eliminării. Aceste reguli erau respectate de toți și funcționau spre deplina satisfacție.
Mulți părinți se inspiră din această metodă, nu se preocupă de scutece și oliță pentru o perioadă lungă de timp, apoi renunță la scutece și încearcă să explice totul copilului. Elimină răbdători consecințele accidentelor și susțin că succesul vine după câteva zile. Alți părinți folosesc parțial metoda în zilele de vară, când copilul poate alerga afară fără probleme și curățarea accidentelor nu este atât de dificilă.
- Categorie de blog
- Copiii în general
- Mame
- Nou-născut și bebeluș
- Sarcina și nașterea
- Dezvoltare